"Er zijn aanwijzingen voor nieuwe aanslagen, zoals in Parijs"

"Er zijn aanwijzingen voor nieuwe aanslagen, zoals in Parijs"

Premier Charles Michel heeft meer uitleg gegeven over de verhoging van het dreigingsniveau in Brussel. Die verhoging kwam er na precieze aanwijzingen voor nieuwe aanslagen met wapens en explosieven, vergelijkbaar met de aanslagen in Parijs. De potentiële doelwitten zijn de commerciële centra, de winkelstraten, maar ook het openbaar vervoer en meer algemeen de plaatsen of de evenementen met veel volk.

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse had volgens Michel aanwijzing van aanslagen op til, mogelijk door verschillende mensen op verschillende plaatsen, zoals in Parijs. Als mogelijke doelwitten noemde de premier winkelcentra en winkelstraten, het openbaar vervoer en grote evenementen.

"We vragen om sereen te blijven en paniek te vermijden. Het is een ernstige situatie en we proberen met de veiligheidsdiensten alles te doen om de situatie onder controle te houden", aldus Michel.

De Veiligheidsraad nam vier maatregelen. Door de terreurdreiging is ten eerste beslist om het aantal grote evenementen terug te dringen, wat mogelijk moet maken om de beveiligingscapaciteit op te trekken.

  • Annulatie van grote evenementen om veiligheidscapaciteit vrij te maken.  Organisatoren van evenementen kunnen hierover contact opnemen met het crisiscentrum.
  • Versterkte aanwezigheid in het openbaar vervoer. De Brusselse metro ligt stil tot zondagnamiddag, dan zou er een nieuwe evaluatie komen van het OCAD, het orgaan voor de terreurdreiging.
  • Inzet op het terrein van leger en politie verhoogd in Brussel, maar ook in rest van land
  •  noodnummer 1771 voor wie vragen of raadgevingen heeft
  • Bron: online redactie, Belga