Er hangt vanavond onweer in de lucht

Er hangt vanavond onweer in de lucht

Het wordt deze namiddag erg warm, met maxima tussen 31 graden in de Hoge Venen en aan zee, en 37 graden in de Kempen. In het centrum verwachten we waarden van 33 tot 35 graden. De eerste uren krijgen we nog volop zon, later drijven er vanuit Frankrijk hoge en middelhoge wolken binnen. Het blijft echter droog tot 18 uur. Op het einde van de namiddag en de avond moeten we plaatselijk rekening houden met rukwinden tot 70 kilometer per uur vanaf de Franse grens, meldt het KMI.

Kans op intense hagelbuien

's Avonds en 's nachts neemt de bewolking en de kans op onweersbuien toe vanaf het westen en het zuidwesten van het land. De gemiddelde wind wordt matig uit west tot zuidwest maar de rukwinden kunnen tijdelijk en plaatselijk oplopen tot zo'n 90 kilometer per uur. De minima liggen tussen 17 en 20 graden.

Het KMI kondigt in heel het land vanaf ongeveer 19.00 uur code geel aan, wat betekent dat er plaatselijk kans is op onweer. "Een lokaal onweer is niet zonder gevaar. Er is kans op intense regenval, hagelbuien, blikseminslagen en/of felle rukwinden die lokaal voor overlast kunnen zorgen", klinkt het.

Komende dagen worden wisselvallig

Woensdagochtend is er vrij veel bewolking en verwachten we nog enkele buien in het oosten van het land. Later wordt het droog en krijgen we vanaf de kust stilaan bredere opklaringen. In de Ardennen breekt de zon pas goed door op het einde van de namiddag. Maxima van 22 graden aan de kust tot 27 graden in de Kempen. Plaatselijk kunnen er rukwinden zijn tot 50 kilometer per uur. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag blijft het droog, met maxima tussen 14 en 17 graden.

Donderdag begint nog droog met opklaringen. Vanuit Frankrijk neemt de bewolking toe en krijgen we verspreid over het land regen en plaatselijk felle onweersbuien. Er is kans op overvloedige neerslag. Het kwik kan nog stijgen tot 25 graden in het centrum en 28 graden in het oosten, maar tijdens de buien wordt het gevoelig frisser.

Vrijdag wordt het halfbewolkt met vooral in het noordwesten nog kans op een buitje. Het is frisser, met nog maxima tussen 18 en 21 graden.

Zonnig weekend

Zaterdag zijn er eerst brede opklaringen, gevolgd door meer bewolking vanuit het westen. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Het kwik klimt naar waarden tussen 21 en 24 graden. Zondag wordt het zonnig en dankzij een zuidelijke wind opnieuw warm. De maxima liggen tussen 24 en 28 graden. In de loop van de dag kan de bewolking toenemen en in de avond is een buitje mogelijk, maar wellicht blijft het op de meeste plaatsen nog droog.