Enkele honderden activisten "chillen voor het klimaat" op het strand van Oostende

Enkele honderden activisten "chillen voor het klimaat" op het strand van Oostende

Op het strand van Oostende zijn meer dan tweehonderd mensen bijeengekomen voor een actie van Youth For Climate. Deze keer was er geen mars, er werd niks gescandeerd en er waren ook geen speeches, wel was er een rustige picknick. Ook startte Youth For Climate een crowdfundingactie op. Voor de eerste keer gaat het niet om een optocht. Kyra Gantois van Youth For Climate legt uit wat de bedoeling is: "Gewoon chillen, babbelen op het strand, omdat het ook wel eens rustig mag gaan, het is al erg druk geweest." Borden en spandoeken hadden de activisten wel meegebracht. Een greep uit de slogans: "Op zoek naar een draagvlak? - Onze kinderen, kleinkinderen, acherkleinkinderen en onze moeder, de planeet", "Ik kwam, ik zag, ik verdronk", "We blijven zeuren tot er iets gaat gebeuren", "Gezocht: langetermijndenkers voor job in Kamer of regering".

Youth For Climateboegbeeld Anuna De Wever was er niet bij. Zij is op vakantie in Rome. "Niet met het vliegtuig, maar met de auto", benadrukte Gantois. Enkele politici van Groen, voorzitter van de Oostendse gemeenteraad en federaal parlementslid Wouter De Vriendt en milieuschepen in Oostende Silke Beirens tekenden wel present.

De jongeren van Youth For Climate begonnen in Oostende met een crowdfundingactie. Ze verkochten armbandjes voor 2 euro per stuk. "Respect existence or expect resistance" ("Respecteer het bestaan of verwacht weerstand"), staat op het bandje. De opbrengst gaat onder andere naar de organisatie van een festival, dat plaats moet vinden vlak voor de verkiezingen.

bron: Belga