Engie rekent erop dat twee kerncentrales openblijven tot 2045

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse energiegroep Engie gaat ondanks de geplande kernuitstap in 2025 uit van een levensduurverlenging voor de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Dat schrijft De Tijd vandaag. Engie, het moederbedrijf van Electrabel, heeft in haar boekhouding voor 2018 een onderscheid gemaakt tussen de kerncentrales die onherroepelijk dichtgaan in 2022 en 2023 - 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 - en de centrales die nog langer kunnen openblijven - Doel 4 en Tihange 3.

Hoewel de regering-Michel een jaar geleden met het Energiepact nog eens de kernuitstap tegen 2025 bevestigde, gaat Engie er in zijn boekhouding van uit dat de politiek die beslissing nog terugdraait en dat Doel 4 en Tihange 3 tot 20145 mogen draaien, aldus De Tijd.

Dat zal ook nodig zijn om te vermijden dat het licht uitgaat, verwacht Engie. Het verwijst naar "het gebrek aan een voldoende gedetailleerd en aantrekkelijk industrieel plan om investeerders aan te trekken voor vervangende productiecapaciteit".

Engie houdt er bovendien al rekening mee dat het de Belgische schatkist een nucleaire rente zal moeten betalen om de centrales langer open te mogen houden.

Onlangs raakte ook al bekend dat de nucleaire waakhond FANC zich voorbereidt op een mogelijke politieke beslissing om de kerncentrales langer open te houden.

bron: Belga