Engels woord van het jaar doet lachen en huilen

Engels woord van het jaar doet lachen en huilen

Het einde van het jaar nadert dus de terugblikken op 2015 verschijnen ook druppelsgewijs. Op het Vlaamse woord van het jaar is het nog eventjes wachten, maar Oxford Dictionaries heeft de keuze wel al kunnen maken. Al is hun woord van het jaar moeilijk een woord te noemen en wordt de keuze niet goed onthaald.

Oxford Dictionaries Word of the Year 2015 is… ?! https://t.co/LjJyxO8cvv #OxfordWOTY pic.twitter.com/Ced28y3I6F

— Oxford Dictionaries (@OxfordWords) 16 november 2015

Oxford Dictionaries benoemt immers de emoji die 'tranen van het lachen' uitbeeldt tot het woord van het jaar. Hun redenering daarachter is dat het woord 'emoji' in het jaar 2015 een stevige opmars gemaakt heeft. Zo zou emoji in 2015 drie keer meer gebruikt zijn dan in 2014. Het lachend gezichtje met tranen zou het karakter, de stemming en de voornaamste zorgen van 2015 het best weergeven.

Oxford Dictionaries haalt bovendien aan dat de pictogrammen niet enkel meer door tieners in tekstberichten gebruikt worden, maar nu tot de mainstream behoren. Dat Hillary Clinton in augustus aan de Amerikaanse jeugd vroeg om hun studieschuld uit te drukken in drie emojis is daar een goed voorbeeld van volgens Oxford Dictionaries. 

Vele mensen zijn echter niet akkoord met de keuze van Oxford Dictionaries en trokken naar Twitter om hun ongenoegen te uiten. Op hun site gaf de uitgeverij hun lijst van kandidaten voor woord van het jaar en krijg iedereen de mogelijkheid om te stemmen. Op moment van schrijven stond 'they', om mensen geslachtsneutraal aan te duiden, aan de leiding.

My thoughts on the emoji chosen as #OxfordWOTY pic.twitter.com/sJ5MhLGhak

— Justin Edge (@Jedge25) 17 november 2015