Energiepact - Cijfers zullen aantonen dat nieuwe kerncentrale onbetaalbaar is

Energiepact - Cijfers zullen aantonen dat nieuwe kerncentrale onbetaalbaar is

Het energiepact voorziet geen nieuwe kerncentrale. Uit de gevraagde berekeningen zal duidelijk blijken dat de bouw van een nieuwe centrale onbetaalbaar is. Dat verklaarde MR-voorzitter Olivier Chastel donderdagavond op "Jeudi en prime" (La Une).

Hij reageerde op het bericht van La Libre Belgique dat de federale regering ook de bouw van een nieuwe kerncentrale als optie onderzoekt. Het zou gaan om een "volledig theoretische" denkoefening waarbij rekening wordt gehouden met zowel "minimalistische als maximalistische hypotheses".

Chastel wees erop dat het regeerakkoord een kernuitstap tegen 2025 voorziet. In het ontwerp van energiepact, dat de vier ministers van Energie van het land hebben onderhandeld, is de bouw van een nieuwe kerncentrale niet voorzien, benadrukte hij.

Olivier Chastel verklaarde nog dat hij voorstander is van een regering Michel II met de N-VA na de verkiezingen van 2019. Het doel van een partij is de realisatie van haar verkiezingsprogramma, aldus de MR-voorzitter die zei verheugd te zijn van de liberale accenten in het beleid van de huidige federale regering. De N-VA heeft volgens hem de grootste toegevingen gedaan door haar institutionele eisen te laten vallen.

bron: Belga