Emiraten "betreuren" plaats op zwarte lijst van belastingparadijzen

Emiraten "betreuren" plaats op zwarte lijst van belastingparadijzen

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) "betreuren" de beslissing van de Europese Unie om het land in te schrijven op de zwarte lijst van landen die worden beschouwd als belastingparadijzen. Ze stellen dat ze zich net geleidelijk aan conformeren naar de vereisten van de EU en nauw samenwerken met de Europese Unie op dit vlak, zo staat in een communiqué dat werd verspreid door het officiële agentschap WAM. Gisteren keurden de 28 lidstaten de nieuwe lijst goed. Daarop staan voortaan vijftien landen. Naast de VAE gaat het om Amerikaans Samoa, Guam, Samoa, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, de Marshalleilanden, Oman en Vanuatu. De nieuwe grijze lijst omvat nog 33 namen.

Volgens Abu Dhabi zullen de Verenigde Arabische Emiraten zich vastberaden blijven inzetten om op fiscaal vlak aan de hoogste internationale normen te voldoen, waaronder ook de OESO-vereisten, en zullen ze hun nationale wetgevend kader met dit doel voor ogen blijven actualiseren. "In het kader van dit engagement" hebben de Emiraten aan de EU "een gedetailleerde kalender bezorgd van maatregelen die momenteel worden uitgevoerd", aldus nog de regering.

De redactie van de zwarte lijst is een evolutief proces. De screening gaat gewoon verder en wordt zelfs uitgebreid. De lidstaten kunnen uit een reeks tegenmaatregelen kiezen om op te treden tegen de landen op de lijst, zoals sterker toezicht en strengere controles, bronheffingen, specifieke documentatievoorschriften en antimisbruikbepalingen.

bron: Belga