Elke verkiezing nieuwe namen bovenaan sp.a-lijsten

Elke verkiezing nieuwe namen bovenaan sp.a-lijsten

De kieslijsten van sp.a zullen voortaan telkens één nieuwe naam in de topdrie tellen. Dat besloten de leden op het partijcongres in Plopsaland. Volgens de voorstanders de enige manier om echt vernieuwing te brengen in de partij, volgens de tegenstanders een garantie voor bloedarmoede. Met uitzondering van de gemeentelijke verkiezingen zal in de topdrie van elke lijst voortaan minstens één nieuwe naam moeten staan. Het gaat om een partijlid dat geen uittredend parlementslid of minister is. "Het permanent vernieuwen van politiek personeel is broodnodig als de partij aantrekkelijk wil worden", verdedigde de partijtop het nieuwe reglement. In een goedgekeurd amendement kozen de leden zelfs voor een nog strengere regel: ook bij de opvolgers moet er een nieuwkomer in de topdrie staan.

De zittende parlementsleden hoeden zich voor een openlijk conflict met hun voorzitter, maar off the record valt gemopper te noteren. "Crombez geeft graag (Vlaams parlementslid) Tine Soens als voorbeeld van hoe goed vernieuwing kan werken, maar zij zal het door deze nieuwe regel best moeilijk krijgen om nog een plaatsje op de lijst te versieren", is te horen. En ook: "Een echt sterke voorzitter kan zelf een lijst samenstellen en heeft daar geen regeltjes voor nodig."

John Crombez is het daar grondig mee oneens. "De sterke voorzitters van het verleden hebben ervoor gezorgd dat er steeds dezelfde namen op de lijsten staan", reageert hij. "Ik ben voorzitter geworden met de belofte dat de basis van de partij voortaan goed zou worden gehoord aan de top."

bron: Belga