Elke kat moet vanaf volgend jaar chip krijgen

Vanaf volgend jaar moet elke nieuwe kat in Vlaanderen verplicht een chip ingeplant krijgen. Voor honden geldt die regel al langer.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Op de chip staan alle gegevens van de kat in kwestie: hoe oud het diertje is, waar het woont, wie de eigenaar is en andere nuttig info. Het opzet van de maatregel is om informatie te verwerven en om het aantal zwerfkatten terug te dringen. Met één per drie Vlamingen en een totaal van twee miljoen, is de kat een populair huisdier in onze contrijen.

Databank

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil eind volgend jaar een databank aanleggen van alle geregistreerde katten, informatie waarover tot dusver enkel dierenartsen beschikken. Daarom wil hij tegen die tijd chips hebben ingebracht bij alle Vlaamse katten.

Omdat de maatregel geleidelijk wordt ingevoerd, geldt de verplichting evenwel alleen voor nieuwgeboren dieren. «Het zal best wat geld kosten, maar zo krijgen we belangrijke informatie en kunnen we het probleem van de zwerfkatten aanpakken», verklaart Weyts de vernieuwing.

Rijstkorrel

De chip - die voor honden al verplicht is sinds 1998 - heeft de grootte van een rijstkorrel en een kostprijs van ongeveer tien euro. Hij wordt door de dierenarts geplaatst met een volledig pijnloze ingreep.

De dierenasielen zijn blij met de maatregel. Sinds 1 september 2012 moeten alle katten die daar worden binnengebracht al gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden, voor ze ter adoptie worden aangeboden. Later is die maatregel uitgebreid voor verhandelingen van katten tussen particulieren.