Elise Crombez: "Technologie verwijdert de mensen steeds meer van zichzelf"

Elise Crombez: "Technologie verwijdert de mensen steeds meer van zichzelf"

Ben je blij met jezelf na al die jaren?

"Nu ik in mijn eigen leven kan stappen en niet meer geleefd wordt door mijn job, kan ik de vruchten plukken van al die ervaring. Het boek is ergens een aanzet voor vrouwen om te zeggen ‘Voel je nu goed en vergelijk jezelf niet constant met andere vrouwen'. De enige manier om elkaar te helpen, is door je verhaal te delen. Ik heb in een milieu gezeten waar vaak gelogen wordt. Je hoort vaak ‘Ik doe niets, ik kan alles eten, ik moet daar niet op letten…' En dan beland je een neerwaartse spiraal."

Vond je jezelf soms te dik of te dun?

"Je hebt er niets aan om je ‘ideale gewicht' te bereiken als je je niet goed voelt. Ik besefte dat ik beter raad kon vragen aan professionele diëtisten en contacteerde personal trainers om me te laten begeleiden. Nu ik niet meer elke dag shoot-klaar moet staan, gaat alles veel gemakkelijker. Als je daar steeds geconcentreerd mee bezig bent, heeft dat soms een tegenovergesteld effect."

Je stelt in het boek dat model zijn een kunstvorm is?

"Ja inderdaad, maar vandaag is het meer een business geworden om jezelf te promoten. Dat kan ik echt niet. Agentschappen delen de meisjes op in 1K en 10K- meisjes. Naargelang het aantal volgers op Instagram krijgen ze opdrachten. Soms hoor ik fotografen zeggen dat het deugd doet om nog eens met een echt model te werken. Ik ben ouder en niet specialer dan eender wie, maar als ik er sta, werk ik echt mee aan de foto en kom ik in een ‘zone'. Heel veel meisjes geraken daar niet meer. Ze willen selfies maken en checken constant hun smartphone. Ik denk dat technologie de mensen meer en meer van zichzelf verwijdert."

Dus je bent niet echt actief op instagram?

"Mijn schoonzus die samen met mijn het boek schreef, beheert de instagram-account @modelyourbody. Ik ben er zelf liever niet mee bezig."

Hoe ga je om met ouder worden?

"Goed. Ik vind het interessant. Ik ben nu 33 en zie het als een ‘make or break' moment. Mijn job was vijftien jaar lang ‘Hoe zie je eruit?' en dan moet je beslissen waar je aan wil werken. Ga ik er zo lang mogelijk fris en jong proberen uit te zien of werk ik aan die andere schoonheid die langer gaat meegaat?"

In je boek geef je richtlijnen om gelukkig te zijn. Wat is de essentie?

"'Someone to love, something to do, something to look forward to.' Ik heb heel veel vrouwen van verschillende achtergronden leren kennen. Eén van die vrouwen is het Braziliaanse model Erika Oliveira. Ik heb haar ontmoet tijdens 9/11. Al de dingen waar ik nu achter kom, zegt ze al tien jaar lang. Ik ben dankbaar dat ik tijdens mijn modellencarrière zo'n mensen heb leren kennen. Als ik in België was gebleven, zou ik ze nooit ontmoet hebben.”

Eén van jouw levensmotto's is dus 'reis zoveel mogelijk'?

"Of misschien simpeler gezegd, stap uit je comfortzone. Je kan ook gewoon je stad herontdekken en mensen leren kennen omdat je wél naar een opening of een etentje gaat. Zo heb ik een heel nieuwe versie van L.A. ontdekt door met een nieuwe vriendin op te trekken. Er zijn zoveel lagen in een stad. Als ik te lang in een vicieuze cirkel zit, moet ik dat doorbreken. Toen ik in november alleen naar de Grand Canyon reed en daar de zon zag opkomen, leek het alsof alles gereset was."

Wie is Elise Crombez?

In 2001 maakt Elise (33 jaar) haar debuut op de catwalk van Azzedine Alaïa?. Sindsdien belandt ze geregeld op covers van de Italiaanse, Britse, Spaanse, Turkse en Japanse Vogue en loopt ze talloze shows voor de grootste namen uit de modeindustrie. Tot vandaag is Elise een geliefd en veelgevraagd model bij internationaal gerenommeerde fotografen.

Arne Rombouts