Elia wil met veilingen extra stroomcapaciteit vastleggen voor piekmomenten

Elia wil met veilingen extra stroomcapaciteit vastleggen voor piekmomenten

Hoogspanningsbeheerder Elia bekijkt of grote industriële verbruikers bij piekmomenten 's morgens en 's avonds bereid zijn hun stroomverbruik af te schakelen, zodat extra capaciteit vrijkomt. Elia bevestigt berichtgeving van De Tijd daarover. Het gaat om een extra inspanning die de hoogspanningsbeheerder wil doen om te vermijden dat er stroomtekorten ontstaan de komende maanden. Elia maakt al langer gebruik van het systeem waarbij grote industriële verbruikers - denk aan chemiebedrijven - hun verbruik minderen of uitschakelen, voor het verzekeren van het evenwicht op het stroomnet.

Maar nu wil Elia dit ook organiseren om extra stroomcapaciteit vast te leggen voor de momenten waarop het verbruik piekt, 's morgens en 's avonds. "Dat is toch de ambitie", klinkt het bij Elia. "Maar in eerste instantie moet de flexibiliteit van de markt komen. Alleen als dat niet lukt, zouden wij extra capaciteit kunnen vastleggen". Op hoeveel megawatt Elia mikt, wil het bedrijf niet kwijt. Een vergadering vandaag/woensdag moet duidelijk maken of de plannen van Elia haalbaar zijn.

Concreet zou de hoogspanningsbeheerder 's ochtends of 's avonds veilingen organiseren waar grote verbruikers op kunnen intekenen, om nog dezelfde 24 uur tegen betaling hun stroomverbruik af te schakelen.

bron: Belga