Elfjarig meisje verkoopt bijzonder veilige wachtwoorden

Elfjarig meisje verkoopt bijzonder veilige wachtwoorden

De dag van vandaag, waarop tal van sites (zoals Ashley Madison) en databanken gehackt worden, is een goed wachtwoord steeds belangrijker. Veel mensen weten ofwel niet hoe ze eraan moeten beginnen ofwel slagen ze er niet in een bijzonder ingewikkeld wachtwoord te herinneren. Mira Modi en elfjarig meisje uit New York biedt echter de oplossing en dat voor slechts twee dollar per wachtwoord.

Volgens de blog Ars Technica gebruikt Mira hiervoor Diceware, een systeem dat in de jaren '90 bedacht werd door Arnold Reinhold. Het idee is behoorlijk simpel, maar het levert wachtwoorden op die je eenvoudig kan onthouden en die een computer niet zomaar kan kraken.

Voor een wachtwoord via Diceware rol je vijf keer met een dobbelsteen. Het resultaat, gaande van 11111 tot 66666 schrijf je neer en leg je nadien naast een Diceware-woordenlijst. Zo bestaan er een heel aantal, ook in het Nederlands. Zo krijg je het eerste woord. Stel, je rol 1,5,5,3,2 dan krijg je volgens deze lijst het woord 'cancan'.

Als je dat proces een aantal keer herhaalt, krijg je willekeurige aaneenschakeling van woorden die een computer niet zomaar kan raden. Reinhold raadt tegenwoordig minstens zes willekeurige woorden aan voor een echt veilig wachtwoord.

Het is dus zo simpel dat een kind uit de lagere school een veilige wachtwoord kan aanmaken. Mira schrijft het wachtwoord vervolgens neer en stuurt het dan via de post op naar de klant. Een e-mail zou gehackt kunnen worden en een brief mag in de Verenigde Staten niet geopend worden zonder een bevelschrift. Mira raadt op haar website de klant nog aan om hoofdletters en leestekens in het wachtwoord te verwerken, zodat ook zij het niet weet.

Mira heeft de interesse in onlineveiligheid niet van vreemden. Haar moeder is journalist en auteur Julia Angwin. Zij is erg begaan met privacy en schreef met Dragnet Nation al een boek over hoe de overheid, bedrijven en criminelen gebruik maken van privégegevens.