Elektriciteit gaat nog meer kosten dan verwacht

Elektriciteit gaat nog meer kosten dan verwacht

De elektriciteitsprijs valt binnen de gezondheidsindex, maar de regering zal wellicht beslissen om de verhoging niet te laten meetellen bij de berekening van de index. Dat betekent dat de ingreep een pure factuurverhoging wordt.

Als de verhoging wel zou worden opgenomen in de index, dan zou ze voor de overheid deels uitdraaien op een nuloperatie. Volgens de RTBF werd het besluit al bekrachtigd tijdens een vergadering van kabinetsverantwoordelijken en wordt het later deze week bevestigd tijdens een geplande elektronische ministerraad.

Tweede indexsprong

Door de verhoogde btw zal de totale prijs van uw elektriciteitsfactuur hoger liggen. Normaal zou dat leiden tot een toename van de gezondheidsindex, die wordt gebruikt als basis voor de indexering van pensioenen, sociale uitkeringen en sommige lonen en wedden. Nu de regering de btw-verhoging wellicht zal "neutraliseren" bij de berekening van de gezondheidsindex, voorkomt ze evenwel een toename van de index en realiseert ze eigenlijk een tweede indexsprong.

Hoe dan ook staat vast dat iedereen de hogere elektriciteitsfactuur zal voelen. Voor een gemiddeld gezin zou het gaan om een meerkost van 250 euro per jaar. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop zal de elektriciteitsprijs op een jaar tijd met ruim 50% zijn gestegen.