EK skeeleren - Belgisch volsklied klinkt een dagje niet

EK skeeleren - Belgisch volsklied klinkt een dagje niet

Al zes keer klonk over het skeelercomplex in het Nederlandse plaatsje Heerde deze week de Brabanconne. Vrijdag bleef het wat dat betreft tijdens de Europese kampioenschappen skeeleren stil. Sandrine Tas eindigde als tweede in de puntenkoers over 10 kilometer op de weg, achter haar "eeuwige rivale", de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Bart Swings werd daags na zijn eerste titel van de week vijfde. De aflossingsraces over 5.000 meter sloten het wegprogramma af. De ploeg van bondscoach Suzanne Van Praet viel weer in de prijzen: brons voor de vrouwen Anke Vos, Stien Vanhoutte en Tas en zilver voor de jongste jongens (B): Jason Sutttels, Jeroen De Prins, Simon De Keyser en Korneel Witteman. Van Praet was vooral met het resultaat van de benjamins ingenomen. "Ze moeten focussen op een foutloze race. Dit ging heel goed."

Met alleen de marathons in Steenwijk voor de boeg is de totale oogst aan medailles voor de Belgische ploeg op zestien gekomen: zes keer goud, zeven zilver en drie brons. Op de medaillespiegel neemt België achter Italië, Frankrijk en Duitsland de vierde plaats in.

Tas voegde een zilveren medaille toe aan haar verzameling. Pas halverwege de race ging de skater uit Zandvoorde zich met de koers bemoeien. Op dat moment had Lollobrigida al een aardige voorsprong opgebouwd. Lollobrigida schoof vervolgens Federica Di Natale naar voren om Tas punten afhandig te maken. Ook de Duitse Mareike Thum en de Nederlandse Irene Schouten toonde belangstelling voor een prijs. Het was Schouten die brons weggriste.

Swings had in zijn race niet gerekend op een aanval van de Nederlander Crispijn Ariëns, die een hoop punten vergaarde op een moment dat veel skaters nog medaillekansen hadden. Door een volgende ontsnapping van de Fransman Ewen Fernandez en de Duitser Felix Rhijnen slonken de kansen op een prijs voor de Leuvense student. "Ik voelde me niet zo goed dat ik bij hen kon komen. Daarom ben ik een beetje teleurgesteld." Desondanks had Swings vrede met het zilver dat Rijhnen, zijn ploeggenoot bij Powerslide, achter Fernandez haalde. Het brons was voor Ariëns.

Voor coach Van Praet was het zilver van Anke Vos op de sprint over een ronde het mooiste moment van de dag. Ze is niet alleen bondscoach, maar ook de persoonlijke trainer van Vos, die voor wedstrijden altijd erg nerveus is, maar in de finale haar grote kwaliteiten als sprintster toonde.

.

bron: Belga