EK skeeleren - Bart Swings raakt Europese marathontitel kwijt, zilver na Italiaanse obstructie

EK skeeleren - Bart Swings raakt Europese marathontitel kwijt, zilver na Italiaanse obstructie

Bart Swings is er zaterdag in het Nederlandse Steenwijk niet in geslaagd zijn Europese skeelertitel op de marathon te verlengen. De 25-jarige Vlaams-Brabander finishte als tweede, na de Nederlander Gary Hekman. De derde plaats was voor de Spanjaard Patxi Peula. Swings schudde het hoofd nadat hij in de maisvelden van Steenwijk de titel kwijt was geraakt. Dat Hekman zich na een sprint de nieuwe kampioen mag noemen, daar had hij vrede mee. Maar dat Swings niet volop mee kon sprinten omdat de Italiaan Stefano Mareschi hem in de laatste kilometer vasthield, ergerde hem mateloos. "Daardoor begon ik de sprint als zevende. Toch nog tweede geworden. Ik heb een goede koers gereden", klonk het.

De wedstrijd, die er elk jaar wordt gereden, heet niet voor niets De Klim van Steenwijk. De laatste honderden meters van de 2,4 kilometer lange ronde gaat het scherp heuvelop, voor zover er in het Nederlandse landschap van heuvels kan worden gesproken. Swings is bekend met de ronde, waar hij in 2010 en 2012 de semi-klassieker won. Hij weet dat het een zware koers is. Halverwege stond hij er al alleen voor, omdat de overige Belgen hun werk hadden verricht en het hoge tempo niet meer konden bijhouden. Nadat een moedige ontsnapping van de Nederlander Ingmar Berga onschadelijk was gemaakt, liep het onvermijdelijk uit op de eindsprint.

In de vrouwenwedstrijd eindigde Sandrine Tas als elfde. Ze miste de slag toen vijf ronden voor het einde de Nederlandse Janita Willems-Crediet en de Duitse Katharina Rumpus er vandoor gingen. De rijdsters uit Italië en Frankrijk, met een grote groep in Steenwijk present, weigerden het tweetal in te rekenen. Het duo, van wie Willems het werk opknapte, had maximaal ruim twee minuten voorsprong en bleef buiten bereik van het peloton. De titel ging naar Rumpus. De Francaise Maelan Le Roux won de de sprint van het peloton. "Het was een zware wedstrijd", vond Tas. "Dat klimmetjes elke ronde is niet zo mijn ding. Ik heb liever een vlak parkoers."

Bij de junioren was er een toptienklassering voor Indra Médard (zesde) en Josefine Van Den Sappelede (tiende).

De Belgische delegatie beëindigt de Europese titelstrijd met zeventien medailles: zes keer goud, acht keer zilver en drie keer brons.

.

bron: Belga