EK shorttrack: Belgische aflossingsploeg naar halve finales

De Belgische mannenploeg heeft zich op de Europese kampioenschappen shorttrack in het Nederlandse Dordrecht geplaatst voor de halve finales van de 5.000m aflossing. Stijn Desmet, Ward Pétré, Rino Vanhooren en Adriaan Dewagtere eindigden als derde in hun reeks, achter Hongarije en Frankrijk maar voor Oekraïne. Op grond van een betere tijd dan de Britten (7:04.038 tegenover 7:09.572) schaarden de Belgen zich bij de beste twee derdes van de drie kwartfinales. De halve finales met de beste acht landen worden morgen gereden. België neemt het op tegen Rusland, Italië en Frankrijk.

Het was niet het allereerste optreden van de ploeg in deze samenstelling, erg veel routine kwam er echter niet op het ijs. Olympisch kampioen Hongarije en Frankrijk namen snel afstand, maar de schaatsers van bondscoach Pieter Gysel slaagden erin Oekraïne achter zich te houden.

"We ambiëren geen grootse prestaties met de relay", had Gysel tevoren laten weten. Het was de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF), of liever voorzitter Corné Lepoeter, die het initiatief nam een aflossingsploeg het ijs op te sturen.

"De federatie oordeelde dat het een mooie kans is om ervaring op te doen", meldde Gysel. Daarom waren David Danneel en Dewagtere, volgens de bondscoach een "getalenteerde B-junior", aan de afvaardiging toegevoegd. Dewagtere hield goed stand en bleef in de nerveuze ambiance van de aflossing zijn zenuwen de baas.

Op de 1.000 meter kwalificeerden Hanne en Stijn Desmet en Ward Pétré zich voor de kwartfinales. Pétré kwam vallend over de finish, maar redde zijn tweede plek. Eerder op de dag hadden Hanne en Stijn Desmet zonder problemen de schiftingen van de 500 en 1.500 meter overleefd. Op de 1.500 meter won Hanne Desmet zelfs de allereerste race van het toernooi.

bron: Belga