EK hockey (m) - Red Lions voorbij Duitsland naar finale

De Belgische hockeymannen hebben zich donderdag in Antwerpen voor de finale van het EK hockey geplaatst. Ze versloegen Duitsland (FIH-7) met 4-2. Bij de rust stonden de Red Lions nog 0-2 in het krijt. De Belg speelden ook in de eerste helft goed, maar hadden pech in de afwerking, terwijl de Duitsers hun kansen wel verzilverden. Christopher Rühr opende de score in de 21e minuut, vijf minuten later verdubbelde Florian Fuchs de Duitse voorsprong. Bij de zesde Belgische strafcorner was het dan toch raak. Tom Boon, die in de eerste helft al eens de paal getroffen had, scoorde de aansluitingstreffer in de 42e minuut. Doelman Vincent Vanasch had kort voordien nogmaals zijn waarde bewezen. Deze keer niet met een knappe redding, wel omdat hij met zijn arendsoog gezien had dat een Duitser de bal met de hand gestopt had. De scheidsrechters zagen dat vervolgens op de videobeelden ook, waarna ze ondanks een duidelijke voetfout van Florent Van Aubel geen strafslag toekenden.

Kort voor het einde van het derde kwart hield "The Wall" zijn team ook nog eens met een geweldige save overeind. Het liet Nicolas De Kerpel toe om in de 53e minuut de gelijkmaker binnen te tikken. Drie minuten later zette Victor Wegnez de kroon op het werk. Met een wereldgoal knalde hij de Lions op voorsprong. De Duitsers moesten nu komen. Cédric Charlier profiteerde daarvan om met nog een minuut op de klok op de counter de wedstrijd helemaal te beslissen.

In de finale neemt België het op tegen Spanje (FIH-9), dat verrassend titelverdediger Nederland (FIH-3) met 4-3 uitschakelde. Ook in de groepsfase gaven de Lions Spanje al partij. Toen wonnen ze met 5-0. een nieuwe zege zou meteen ook een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio opleveren.

De Red Lions spelen zaterdag hun derde Europese finale, na 2013 (1-3 nederlaag tegen Duitsland) en 2017 (2-4 nederlaag tegen Nederland). Dat laatste jaar kwamen ze al erg dicht bij een eerste Europese titel, maar gaven ze een 2-0 voorsprong uit handen tegen de Nederlanders, die ze in de groepsfase nog met 5-0 ingeblikt hadden. Met ook nog zilver op de Olympische Spelen in Rio 2016, de wereldtitel van vorig jaar in Bhubaneswar en de tweede plaats in de Pro League in juni van dit jaar, staan de Lions al voor de zesde keer op zes jaar tijd in de finale van een groot toernooi.