EK hockey (m) - Red Lions moeten voorbij Duitsland voor nieuwe finale

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wereldkampioen zijn ze al, de Europese titel zouden de Red Lions (FIH-2) er zondag ook nog graag aan toevoegen. Daarvoor moeten ze vanavond (20u30) in Antwerpen in hun halve finale eerst voorbij Duitsland (FIH-7). De Belgische hockeymannen gaan voor een derde Europese finale, na 2013 (1-3 nederlaag tegen Duitsland) en 2017 (2-4 nederlaag tegen Nederland). Dat laatste jaar kwamen ze al erg dicht bij een eerste Europese titel, maar gaven ze een 2-0 voorsprong uit handen tegen de Nederlanders, die ze in de groepsfase nog met 5-0 ingeblikt hadden. Met ook nog zilver op de Olympische Spelen in Rio 2016, de wereldtitel van vorig jaar in Bhubaneswar en de tweede plaats in de Pro League in juni van dit jaar, kunnen de Lions zich al voor de zesde keer op zes jaar tijd voor de finale van een groot toernooi plaatsen.

In de groepsfase maakten de troepen van Shane McLeod alvast indruk. Ze wonnen hun drie wedstrijden, scoorden daarbij dertien doelpunten en incasseerden er niet één. De tegenstander van vandaag werd in juni in de Pro League bovendien nog met 0-8 in de pan gehakt. Twee weken voordien was het in de heenwedstrijd in Antwerpen wel bij een 4-4 gelijkspel gebleven.

Op de wereldranglijst is Duitsland dan wel naar de zevende plaats afgezakt, het blijft een hockeygrootmacht, met vier olympische-, twee wereld- en acht Europese titels op de erelijst. Het vertrouwen bij de Lions is groot, maar onderschatten doen ze de tegenstander niet. "Ik verwacht een tactisch duel", zegt Arthur Van Doren, de voorbije twee jaar verkozen tot 's werelds beste speler. "We kunnen het verschil maken door veel ballen te veroveren als onze pressing goed is. Hun verdediging is stevig, maar zij rekenen op jongens die niet zo beweeglijk zijn, terwijl onze aanvallers dat wel zijn. We gaan een goed wedstrijdplan uittekenen. Sommige zaken hebben we dinsdag zelfs al geoefend tegen Wales (6-0). Dat de Duitsers hier top zijn, is geen verrassing. Ze waren er niet bij in de Final 4 van de Pro League en kregen daardoor enkele weken extra om zich goed voor te bereiden. Het wordt een goede test tegen hen. Ook wij zijn gegroeid tijdens het toernooi en willen tot het einde doorgaan."

In de andere halve finale neemt titelverdediger Nederland (FIH-3) het om 18u00 tegen Spanje op.

.

bron: Belga