EK hockey - Belgisch hockey tien dagen in de kijker tijdens EK in eigen land

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische hockeyploegen bij zowel mannen als vrouwen treden van 16 tot 25 augustus aan op het EK op het Wilrijkse Plein in Antwerpen. De Red Panthers mikken na hun verloren finale op het vorige EK nu minstens op de halve finales, de Red Lions gaan als wereldkampioenen voor niets minder dan een eerste Europese titel en bijbehorend rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. De Red Lions van bondscach Shane McLeod mikken al langer op een Europese titel. In 2013 verloren ze in Boom de finale van Duitsland, in 2017 was in Amsterdam gastland Nederland te sterk. Poule A, de groep van de Belgen (FIH 2), moet in principe haalbaar zijn met ook nog Engeland (FIH 6), Spanje (FIH 9) en Wales (FIH 25). De eerste twee stoten door naar de halve finales. Daarin wachten meer dan waarschijnlijk Nederland (FIH 3) en Duitsland (FIH 7).

De Belgische hockeymannen openen hun toernooi vrijdag om 20u30 tegen Spanje. Zondag en dinsdag volgen op hetzelfde uur respectievelijk Engeland en Wales. De halve finales en finale staan op donderdag 22 en zaterdag 24 augustus op het programma. Als de Red Lions het EK niet winnen, moeten ze in november nog twee kwalificatiewedstrijden afwerken om zich alsnog voor de Spelen te plaatsen.

Voor de Red Panthers is rechtstreekse kwalificatie voor Tokio in principe te hoog gegrepen. Als nummer negen van de wereld proberen de vrouwen van bondscoach Niels Thijssen op het EK vooral Ierland (FIH 8) en Spanje (FIH 7) voor te blijven. Bij een val op de wereldranglijst dreigen de Panthers de olympische kwalificatiewedstrijden in november op verplaatsing te moeten afwerken.

Spanje zit samen met de Panthers in groep A, met ook nog Nederland (FIH 1) en Rusland (FIH 23). De Belgen openen hun toernooi zaterdag om 20u30 meteen tegen superfavoriet Nederland, om vervolgens Rusland op maandag en Spanje op woensdag te bekampen, telkens om 20u30. De halve finales volgen op vrijdag 23 augustus, de finale op zondag 25 augustus.

bron: Belga