EK 2016 - Perisic trapt Kroatië voorbij Spanje naar groepswinst

EK 2016 - Perisic trapt Kroatië voorbij Spanje naar groepswinst

Kroatië heeft zich dinsdagavond tot winnaar van groep D op het EK gekroond. In Bordeaux versloegen de Kroaten in hun derde en laatste poulematch tweevoudig titelverdediger Spanje met 2-1. La Roja eindigt als tweede en moet in de achtste finales tegen Italië aan de bak. Beide ploegen waren voor de start al zeker van de kwalificatie, maar de groepswinst stond dus wel nog op het spel. Kroatië moest daarvoor winnen van Spanje. Bondscoach Ante Cacic voerde in vergelijking met het team dat 2-2 gelijkspeelde tegen Tsjechië liefst vijf wissels door. Als diepe spits kreeg Kalinic de voorkeur op Mandzukic. Ook Vida, Strinic, Brozovic en (de licht geblesseerde) Modric verdwenen uit de ploeg voor Vrsaljko, Jedvaj, Rog en Pjaca. Bij Spanje behield Vicente del Bosque het vertrouwen in de elf die Turkije met 2-0 klopten, met voorin het trio Silva, Nolito, Morata.

Voor een studieronde was er geen tijd in het Stade de Bordeaux. Na amper 7 minuten opende Spanje de score. Na een knappe combinatie tussen Silva en Fabregas tikte Juventusspits Morata, wiens terugkeer naar Real Madrid uitgerekend vandaag/dinsdag bekend werd, simpel de 1-0 binnen. Kroatië was kort daarna heel dicht bij de gelijkmaker. Na een fout van De Gea plaatste Rakitic een stifter tegen het doelhout.

Kort voor de pauze mocht de Spaanse goalie zich toch omdraaien. Na een goeie voorzet van Perisic (ex-Club Brugge) tikte Kalinic met de hiel binnen.

Na de kampwissel bleven beide ploegen verzorgd en aanvallend voetbal op de mat leggen. Sergio Ramos kreeg rond de 70e minuut tot twee keer toe een grote kans maar kopte eerst rakeling voorlangs en miste meteen daarna een strafschop. Subasic tikte het leer uit doel.

De gemiste strafschop brak Spanje op het einde zuur op. Perisic bekroonde zijn sterke wedstrijd met de winninggoal. De winger van Inter klopte De Gea met een schot in de korte hoek, na een lichte deviatie van Piqué.

Kroatië speelt als groepswinnaar op 25 juni in Lens tegen de derde uit poule B, E of F. Italië moet als nummer 2 op 27 juni in Parijs aan de bak tegen Italië, de winnaar van de poule met de Rode Duivels. Het is een heruitgave van de finale van 2012, toen Spanje met 4-0 won.

bron: Belga