EK 2016 - IJsland stunt tegen Engeland

EK 2016 - IJsland stunt tegen Engeland

IJsland heeft zich maandag in Nice ten koste van Engeland voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal geplaatst. De IJslanders wonnen met 2-1. Bij de rust stond die eindstand al op het bord. Wayne Rooney zette Engeland in de 4e minuut vanop de penalystip op voorsprong. Ragnar Sigurdsson (6e) en Kolbeinn Sigthorsson (18e) bezorgden IJsland de stuntzege. De wedstrijd begon voor Engeland nochtans uitstekend. De Sloveense scheidsrechter Damir Skomina legde de bal in de 4e minuut op de stip na een fout van doelman Hannes Halldorsson op Daniel Sturridge. Wayne Rooney zette de penalty feilloos om, goed voor zijn zesde treffer op een EK-eindronde en dat in zijn 115e interland. Met die 115 caps staat de 30-jarige spits op gelijke hoogte van David Beckham. Alleen doelman Peter Shilton doet met 125 caps voor Engeland nog beter. Lang duurde de Engelse vreugde niet. Twee minuten na de goal van Rooney trapte Ragnar Sigurdsson na een doorgekopte ingooi de gelijkmaker binnen. De Engelsen trokken meteen weer in de aanval, maar kregen het deksel op de neus toen Kolbeinn Sighthorsson in de 18e minuut de 1-2 ruststand op het bord zette. "Seems we're desperate to get out of Europe in all ways", twitterde Gary Lineker laconiek.

Ook in de tweede periode bleken de Engelsen niet in staat de IJslandse defensie te ontwrichten. Het was IJsland dat nog de beste kansen kreeg. "Man van de Match" Ragnar Sigurdsson, Jon Dadi Bodvarsson en kapitein Aron Gunnarsson lieten na om Engeland de doodsteek te geven. De ingevallen Jamy Vardy kreeg in de slotminuut zo nog een kans om verlengingen uit de brand te slepen, maar de spits van Leicester kwam net te laat. De Engelse coach Roy Hodgson diende meteen na de match zijn ontslag in.

Een derde plaats in 1968 blijft nog even het beste resultaat voor Engeland op een EK. Het is van het WK 2006 in Duitsland geleden dat Engeland op een groot toernooi voorbij de tweede ronde geraakte. IJsland is een EK-debutant. Het land telt slechts 330.000 inwoners. Bijna een tiende daarvan trok naar Frankrijk om hun voetbalelftal aan te moedigen.

In de kwartfinales staat IJsland zondag in het Stade de France in Saint-Denis tegenover gastland Frankrijk, dat in de achtste finales Ierland met 2-1 uitschakelde. Polen-Portugal, Duitsland-Italië en Wales-België zijn de andere kwartfinales.

.

bron: Belga