IS eist aanslag op tegen Jordaanse soldaten aan Syrische grens

IS eist aanslag op tegen Jordaanse soldaten aan Syrische grens

Terreurgroep Islamitische Staat heeft zondagavond de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag van vorige week waarbij zes Jordaniërs omkwamen vlakbij de Syrische grens. IS-nieuwsagentschap Aamaq schrijft dat een "bron" verklaarde dat een IS-strijder de aanval uitvoerde tegen de "Amerikaans-Jordaanse basis in al-Rukban". Het agentschap publiceerde ook een video waarin een voertuig te zien is dat in de richting van een groep gebouwen en communicatiemasten rijdt, gevolgd door een explosie.

De authenticiteit van de video kon niet worden bevestigd, maar is wel een typisch voorbeeld van hoe IS in het verleden al aanslagen opeiste.

Het Jordaanse leger verklaarde dat de aanval van dinsdag zes levens eiste, voornamelijk soldaten, en veertien mensen verwondde. Volgens het leger werd de aanval gelanceerd vanuit een Syrisch vluchtelingenkamp aan de andere kant van de grens. Jordanië riep zijn noordelijke en noordoostelijke grensgebieden bij de Syrische grens na de aanval uit tot gesloten militaire zones.

Volgens het VN-agenschap voor humanitaire zaken zijn 72.000 Syriërs geblokkeerd in de afgelegen woestijngebieden in de buurt van de grens nadat de Jordaanse autoriteiten nieuwe restricties invoerden om het land binnen te komen.

bron: Belga