Einde van een tijdperk: productie van videorecorders stopt

Einde van een tijdperk: productie van videorecorders stopt

Funai heeft immers aangekondigd dat de laatste batch videorecords op 30 juli van de band zal rollen. De gekelderde populariteit van het medium heeft de beslissing ongetwijfeld beïnvloed, maar de producent haalt zelf aan dat het steeds moeilijker wordt om de benodigde onderdelen te vinden.

Na meer dan veertig jaar wordt er dus afscheid genomen van videorecorders. Het Video Home System (VHS) werd in 1976 op de markt gebracht door JVC. Het won de concurrentiestrijd met andere formaten zoals Betamax van Sony en V2000 van Philips. Tijdens de jaren 80 en 90 waren videocassettes razend populair.  Die populariteit verdween als sneeuw voor de zon na de introductie van dvd's in 1997. Nog geen tien jaar later brengen alle grote filmmaatschappijen hun films enkel nog uit op de schijfjes. Grote winkelketens staakten de verkoop van videobanden ook, waardoor het medium ten dode was opgeschreven.

Ondanks alles bleef Funai videorecorders verkopen. Het bedrijf wist vorig jaar nog 750.000 apparaten te slijten. Op zich een indrukwekkend cijfer, maar het verbleekt in het niets tegenover de 15 miljoen verkochte eenheden die Funai op het hoogtepunt behaalde. De cassettes zullen nog wel een tijdlang beschikbaar blijven. En wie weet, misschien maakt de videocassette ooit een heuse comeback zoals vinylplaten dat onlangs gedaan hebben.

Foto AFP / K. Nogi