Eilandstaat Tonga wil naar de Olympische Winterspelen van 2018

Eilandstaat Tonga wil naar de Olympische Winterspelen van 2018

Vorige maand werd de Koninklijke Tongaanse Skifederatie zelfs erkend door de Internationale Skifederatie (FIS). Volgens Loop Tonga heeft de federatie na audities vier skiërs gevonden, waaronder Makeleta Piukala. De Tongaanse had nooit eerder in haar leven geskied, maar werd geselecteerd op basis van haar atletische kwaliteiten. In juni werd de crosscountryskiester de eerste Tongaan om deel te nemen aan een skitoernooi van de FIS.

Naast haar zullen alpineskiërs Kasete Naufahu Skeen, Reinhard Ngatuvai Langer en Dyan Tupa Wackerbauer een gooi doen naar een plekje op de spelen in Zuid-Korea. Hoewel ze allen Tongaanse roots hebben, woont niemand onder hen op de archipel.

Wie moet denken aan situaties zoals in 'Cool Runnings', een komedie lichtjes gebaseerd op het Jamaicaanse bobsleeteam op de Olympische Winterspelen van 1988, vergist zich. Na het Tongaanse debuut op de spelen in Sotsji met rodelaar Bruno Banani (foto), wil het eiland in de Pacifische Oceaan opnieuw deelnemen.

"We zijn niet van plan om er maar een dag te blijven en we willen niet beschouwd worden als de rariteit van de spelen", getuigt Mataele Wawryk, de secretaris-generaal van de Koninklijke Tongaanse Skifederatie, bij Radio New Zealand. "We spelen geen spelletjes. Dit is een van de duurste sporten en we willen de Europeanen tonen dat we het serieus menen."

"Ons toekomstig doel is ervoor te zorgen dat meer Zuid-Pacifische eilanden deelnemen aan wintersporten en samen met Nieuw-Zeeland en Australië een sterk Oceanisch team te vormen", aldus Wawryk bij Loop Tonga.

Foto AFP / A. Isakovic