Egyptische rechtbank beveelt vrijlating van journalist al-Jazeera

Egyptische rechtbank beveelt vrijlating van journalist al-Jazeera

Een rechtbank in Egypte heeft de vrijlating bevolen van journalist Mahmoed Hoessein van de Arabische nieuwszender al-Jazeera, die meer dan 880 dagen in de gevangenis doorbracht. Een rechtbank beval dinsdag al zijn vrijlating. Maar na beroep vanwege de openbare klager kwam de zaak vandaag voor een andere rechtbank voor. Die handhaafde de eerdere beslissing, volgens de in Doha gevestigde nieuwszender.

Het bleef echter onduidelijk wanneer de Egyptische producer, die in Qatar verbleef, de gevangenis zal mogen verlaten. Zijn dochter Az-Zahra Hoessein zei in een Facebookbericht dat haar vader "met voorzorgsmaatregelen" zal vrijkomen en weldra vanuit de gevangenis naar een politiebureau wordt gebracht. Gamal Eid van het Arabische Netwerk voor Informatie over Mensenrechten (ANHRI) zei dat Hoessein volgens de Egyptische wet binnen de 24 uur op vrije voeten moet komen.

Hoessein werd in december 2016 gearresteerd toen hij op vakantie was in zijn vaderland. De Egyptische autoriteiten beschuldigden hem van onjuiste berichtgeving en lidmaatschap van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. Egypte heeft al- Jazeera al herhaaldelijk beschuldigd van vooringenomen verslaggeving, wat de Qatarese nieuwszender altijd heeft ontkend.

bron: Belga