Eeuwenoude nederzetting ontdekt bij Griekse eiland Delos

Eeuwenoude nederzetting ontdekt bij Griekse eiland Delos

Wetenschappers wisten al dat er ruïnes waren op de zeebodem bij het Griekse eiland Delos, maar ze gingen er van uit dat het om structuren ging die ooit een haven vormden. Een recent onderzoek gooit die theorie echter overboord want de ruïnes zijn eigenlijk een oude nederzetting die dateert uit de eerste eeuw voor Christus compleet met pottenbakkerij en andere gebouwen.

Duikers van de Nationale Griekse Research Foundation en het Griekse ministerie van Cultuur hebben grote stenen, zuilen, kleipotten en resten van een oven ontdekt op een diepte van zes meter. "Er werden eerder al vergelijkbare pottenbakkerijen ontdekt in Pompeii en Herculaneum," zei het ministerie in een schriftelijke verklaring.

De onderzoekers verwachten dat de ontdekking een nieuw licht zal werpen op de geschiedenis van Delos, een belangrijke site voor de Griekse mythologie. Volgens de Griekse mythe zouden Apollo, de zonnegod, en zijn zuster Artemis geboren zijn op Delos.

Delos was ook een bloeiend cultureel centrum van de 8ste tot de eerste eeuw voor Christus en het diende als een bruisende kosmopolitische haven tussen de 2de en de 1ste eeuw voor Christus volgens UNESCO. Het eiland werd verlaten in de 6de eeuw na Christus.

Vandaag bestaat Delos alleen uit ruïnes die worden onderhouden als een site van het UNESCO Werelderfgoed.