Eeuwenoude brief geveild voor 28 miljoen euro

Liefhebbers van kalligrafie hebben blijkbaar heel wat geld te veil voor hun passie. Zo werd een brief uit de elfde eeuw geveild in Peking voor maar liefst 207 miljoen yuan, ofwel 28 miljoen euro.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De brief is niet zomaar het eerste het beste schrijfsel. Volgens BBC betreft het het laatst overgebleven werk van Zeng Gong, een Chinese geleerde en één van de acht grote prozaschrijvers tijdens de Tang- en Song-dynastieën. De brief, waarin Zeng Gong volgens China Daily Asia vertelt over zijn depressie nadat hij twaalf jaar eerder uit de hoofdstad verbannen werd, zou 936 jaar oud zijn. Naast de historische waarde, heeft het document ook esthetisch belang vanwege de kalligrafie van de 124 tekens.

Het mag dus niet verbazen dat de brief niet voor een appel en een ei geveild werd. Na een verhitte biedingsslag ging Wang Zhongjun, mede-oprichter van Huayi Brothers Media Corp., aan de haal ging met het knappe stukje schoonschrift. De filmmagnaat telde zomaar eventjes 28 miljoen euro neer voor het historische werk.

1,000-year-old letter by Song Dynasty scholar Zeng Gong sells at auction for 31.8 mln US dollars in Beijing pic.twitter.com/uS05ouOev5

— CCTVNEWS (@cctvnews) 17 mei 2016

Hoewel het bedrag gigantisch lijkt, is het misschien een geslepen investering van Zhongjun. Toen de brief twintig jaar geleden voor het eerst onder de hamer ging, haalde die een slordige 450.000 euro op. In 2009 werd het schoonschrift opnieuw geveild, toen voor 14,6 miljoen euro. Op amper zeven jaar tijd is de waarde dus bijna verdubbeld.

Wang Zhonjun zit ook niet verlegen voor een yuan meer of minder wanneer hij zijn kunstcollectie wil uitbreiden. Voor 'Stilleven, vaas met madelieven en klaprozen' van Van Gogh had hij in 2014 nog 50 miljoen euro te veil.

Archiefbeeld AFP / T. A. Clary