Eerste WK extreme petanque in Gent

Tijdens het paasweekend vindt in Gent het allereerste wereldkampioenschap extreme petanque plaats. Daarbij speelt men petanque op ongewone plaatsen. De sport werd uitgevonden door enkele Gentse vrienden. "Extreme petanque speelt men bijvoorbeeld in een bos of op een bouwwerf in plaats van op een petanqueterrein." Terwijl van 13 tot 16 april in de Gentse Topsporthal Vlaanderen het WK petanque plaats vindt, organiseren 13 vrienden in Gentbrugge het WK extreme petanque. "Bij extreme petanque gaat het om extra uitdagingen met verschillende obstakels en hoogteverschillen. Op een verlaten werf, in een oude steengroeve, aan zee, tussen de bomen, ... hoe extremer, hoe beter", zegt persverantwoordelijke Debby Wilmsen. En niet enkel op vlak van obstakels, het balspel wordt ook gespeeld onder extreme weersomstandigheden: sneeuw, hevige regen of zelfs 's nachts. "Het doel is nét hetzelfde als bij gewone petanque: de grote ballen zo dicht mogelijk bij het mikballetje gooien. Nog belangrijker dan winnen, is gewoon heel veel plezier maken met je vrienden."

Zaterdag nemen 16 ploegen uit 8 landen het tegen elkaar op op de oude Sidaplax-site in Gent, om zo te bepalen wie de allereerste "Extreme Petanque Wereldkampioen" wordt. Ploegen uit Zweden, Polen, Tsjechië, Nederland, Luxemburg, Ierland, Zwitserland en België strijden voor de titel tijdens een bloedstollende wedstrijd", aldus de organisatie, die nog inschrijvingen verwacht uit Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. "Op het eerste zicht lijkt het een banaal spelletje. Maar door hoogteverschillen en extra obstakels toe te voegen en de terreinlimieten weg te nemen, zijn we erin geslaagd om een traditioneel spel om te vormen tot een opwindende uitdaging", zegt organisator Jochen Van de Keer.

Een dag later, op 16 april wordt de arena opengesteld voor het grote publiek. Tachtig ploegen krijgen de kans om gedurende anderhalf uur een match te spelen. "We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om eens van extreme petanque te proeven. We zijn ervan overtuigd dat extreme petanque velen zal verrassen, zowel op vlak van plezier als moeilijkheidsgraad," besluit voorzitter Tom Blight.

bron: Belga