Eerste 'poepbank' geopend in Nederland

Voortaan kunnen Nederlanders hun ontlasting doneren in Leiden. Op die manier kunnen patiënten met bepaalde darmaandoeningen behandeld worden.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

In Leiden is dinsdag de eerste 'poepbank' geopend. In de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) kunnen mensen ontlasting doneren en zo mensen helpen die lijden aan bepaalde darmaandoeningen, zoals de darminfectie Clostridium difficile, die meestal ontstaat na een behandeling met antibiotica. Volgens het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) belanden jaarlijks ongeveer 3.000 mensen hiermee in het ziekenhuis.

Darmflora

Dergelijke darminfectie kan voor weinig klachten zorgen bij de patiënt, maar soms levert de infectie meer problemen op. Zo komt een infectie bij ongeveer 5% regelmatig terug. De enige effectieve behandeling die deze groep patiënten kan krijgen, is een fecestransplantatie. De darmflora bij patiënten met een darminfectie werkt niet meer naar behoren. Als zij echter de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. In Nederland vinden deze transplantaties drie tot vier keer per maand plaats, maar men verwacht dat dit aantal snel zal stijgen.

Grote vriezer

Wie wil doneren, moet een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Wanneer de daad achter de rug is, moet de donor zo snel mogelijk naar het lab in Leiden gaan. Daar wordt de ontlasting verdund en gezeefd, zodat de etensresten weg zijn en de darmflora overblijven. "Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen. Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van", zegt coördinator Liz Terveer van de poepbank van het LUMC. In een grote vriezer in Leiden worden de donaties opgeslagen. Wanneer een ziekenhuis in Nederland een transplantatie wil uitvoeren, wordt het diepgevroren pakketje verzonden, waar het ontdooid kan worden.

Screening

Tot nu toe hebben zeven mensen zich aangemeld als donor, maar zij worden nog aan een screening onderworpen. "Als mensen een of twee keer in de week doneren, hebben we genoeg aan vijf tot tien donoren om ongeveer tweehonderd tot driehonderd mensen mee te behandelen", aldus Terveer. De NDFB zoekt nog meer donoren die in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn.