Eerste minister Sturgeon start "gevecht om Schotlands plek in Europa te beschermen"

Eerste minister Sturgeon start "gevecht om Schotlands plek in Europa te beschermen"

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon is vandaag in Brussel om het belang te onderstrepen dat Schotland hecht aan de Europese Unie. Ze ontmoet verschillende EU-politici, onder wie liberaal fractieleider Guy Verhofstadt en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Sinds het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit koos, staat de Schotse kwestie opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Een meerderheid van de Britten stemde voor het vertrek van het VK uit de EU, maar de Schotten stemden tegen. Het is een publiek geheim dat Sturgeon, die ook aan het hoofd staat van de Scottish National Party, het niet ziet zitten om de EU te verlaten. Ze sluit een nieuw onafhankelijkheidsreferendum niet uit.

Om haar zaak te bepleiten, is Sturgeon vandaag naar Brussel afgezakt. Ze heeft gesprekken met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, met de voorzitters van de belangrijkste parlementsfracties - onder wie Guy Verhofstadt - en met Commissievoorzitter Juncker. Voor ze naar Brussel afreisde, tweette Sturgeon dat voor haar dag 1 begint "van het gevecht om Schotlands plek in Europa te beschermen".

Sturgeon verklaarde ook dat ze de "uitdagingen niet onderschat". Zo is het nog niet duidelijk wanneer de Brexit-onderhandelingen tussen Londen en de EU zullen worden opgestart, hoe die zullen verlopen en of de Schotse kwestie daarin aan bod zal komen. Al die factoren zullen ongetwijfeld ook de interne Britse en Schotse politiek beïnvloeden.

De timing van Sturgeon is overigens niet toevallig. Op de dag dat ze Brussel bezoekt, zitten de leiders van de Europese Unie samen voor een Europese Raad waar de Britse premier David Cameron niet meer welkom is. Sturgeon had ook graag Raadsvoorzitter Donald Tusk ontmoet, maar die wees haar verzoek af. Een onderhoud tussen Tusk en Sturgeon, met Cameron in Londen, zou een enorme symboolwaarde gehad hebben.

bron: Belga