Eerste kandidaat-opvolger Cameron neemt de handschoen op

Eerste kandidaat-opvolger Cameron neemt de handschoen op

De eerste kandidaat-opvolger van de Conservatieve partijvoorzitter en premier David Cameron heeft zich officieel aangemeld. Minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb kondigde woensdag aan dat hij van het thema immigratie het speerpunt in de uittredingsonderhandelingen met de Europese Unie wil maken. De 43-jarige politicus wordt beschouwd als een outsider. Veel betere kansen worden brexit-woordvoerder Boris Johnson en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May toegedicht. Hun officiële kandidatuur wordt ten laatste donderdag verwacht. Cameron had na het referendum over de Britse EU-uitstap zijn aftreden bekendgemaakt.

De premier kondigde woensdag in het Lagerhuis maatregelen aan tegen racistische aanvallen. Sinds de Britten voor een brexit hebben gestemd, steken steeds meer berichten over xenofobe incidenten de kop op. "We zullen er alles aan doen om deze walgelijke hatelijkheden uit ons land te verbannen", zei Cameron. De regering zal een actieplan voorleggen om het probleem te beteugelen.

Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan maakt zich zorgen over de berichten van aanvallen met racistische motieven. Hij riep Scotland Yard op bijzonder waakzaam te zijn.

bron: Belga