Eerste kaart Disneyland brengt meer dan 600.000 euro op

De allereerste kaart van Disneyland is onder de hamer gegaan voor 708.000 dollar (633.000 euro) in een Californisch veilinghuis.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De tekening dateert uit 1953. Walt Disney, de geestelijke vader van het mediaconglomeraat, heeft ze gebruikt om financiering te verwerven voor het pretpark. De studio zag geen graten in het project van de filmproducent. Dus ging broer Roy met de kaart in hand investeerders bij de American Broadcast Corporation overtuigen.

Twee jaar later opende Disneyland zijn deuren. De kaart had zijn functie volbracht en werd aan productieassistent Grenade Curran gegeven. Hij bewaarde het ontwerp meer dan zestig jaar. "Ik hield het bij vanwege de historische waarde, voor de artistieke waarde van Walt, omdat het de eerste afbeelding was van een themapark", verduidelijkt Curran bij BBC News.

De plattegrond brengt nu nog heel wat geld in het laatje. Een koper had in Van Eaton Galleries 633.000 euro te veil voor de unieke tekening. "We zijn ontzettend gelukkig dat de waardering voor de kaart blijft", aldus het veilinghuis.