Eerste geval van coronabesmetting in baarmoeder bekend

Franse dokter hebben het eerste geval van een besmetting met Covid-19 in de baarmoeder gerapporteerd - dat is althans wat zij geloven. Tot nog toe was er twijfel over of baby's tijdens de geboorte of al daarvoor besmet konden worden. De babyjongen herstelde goed van de ziekte.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

De medische casus werd beschreven in het vakblad Nature Communications, in het kader van een studie waarbij een aantal baby's met Covid-19 werden bestudeerd waarvan vermoed werd dat ze het virus in de baarmoeder opliepen. Tot nu toe was er geen bewijs dat de baby's effectief besmet waren geraakt in de baarmoeder, het kon immers evengoed tijdens of vlak na de bevalling gebeurd zijn. Bij deze babyjongen is er echter geen twijfel, zegt pediater Daniele De Luca van het Parijse Antoine Béclère ziekenhuis in The Guardian.

Volledig herstel

De 23-jarige moeder, toen meer dan 7 maanden zwanger, meldde zich op 24 maart aan in het ziekenhuis met koorts en een ernstige hoest. Uit de test bleek dat ze wel degelijk besmet was met Covid-19. Drie dagen nadat de moeder in het ziekenhuis werd opgenomen, bleek uit onderzoeken dat het niet goed ging met de baby. Er werd beslist om over te gaan tot een spoedkeizersnede. Het pasgeboren kind werd meteen op een neonatale afdeling gelegd en geïntubeerd omdat het last had van de algemene verdoving waaronder de moeder was gebracht.

Uit bloedtesten en uit vocht van de baby's longen bleek dat de pasgeborene ook besmet was met het Covid-19-virus. Meer tests wezen uit dat het virus zich van het bloed van de moeder naar de placenta had verspreid, waar het zich had vermenigvuldigd en een ontsteking had veroorzaakt. Via de placenta heeft de baby vervolgens het virus opgelopen. De baby leek de eerste dagen gezond, maar bleek na een paar dagen symptomen te hebben van gliose, een neveneffect van een neurologische letsel. Het goede nieuws is echter dat de baby hier volledig van herstelde.

Zeldzaam

"Het is zeldzaam", zegt De Luca, "maar medisch personeel moet zich ervan bewust zijn dat dit kan gebeuren." De reden waarom nog niet eerder met zekerheid werd aangetoond dat baby's het virus in de baarmoeder konden oplopen, is omdat je heel veel bloedstalen nodig hebt om het te bewijzen. "Je hebt het bloed van de moeder nodig, het bloed van de pasgeborene, het navelstrengbloed, de placenta en het vruchtwater, en het is buitengewoon moeilijk om al deze monsters te krijgen in een pandemie met overal noodsituaties."

Zwangere vrouwen hoeven echter dus niet te snel te vrezen. Andrew Shennan, hoogleraar verloskunde aan King's College London, zegt dat het zelden voorkomt dat moeders Covid-19 doorgeven aan hun baby's. "Bij 244 levend geboren baby's van geïnfecteerde moeders in het VK had 95% geen teken van het virus en de resultaten zijn vergelijkbaar met niet-geïnfecteerde baby's", zei hij in The Guardian. "Vrouwen kunnen gerust blijven dat zwangerschap geen significante risicofactor is voor hen of hun baby's met Covid-19."