Eerste editie 'Alice in Wonderland' onder de hamer

Het kinderboek 'Alice in Wonderland' van Lewis Carroll is zonder enige twijfel een klassieker in de westerse literatuur. Het printen van de eerste editie in 1865 liep echter niet van een leien dakje, waardoor de 2.000 exemplaren grotendeels verkocht werden als kladpapier. Enkelen hebben het overleefd en eentje daarvan gaat binnenkort onder de hamer.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Tekenaar John Tenniel was in 1865 niet te spreken over de drukkwaliteit van 'Alice in Wonderland'. Hij eiste bijgevolg dat alle exemplaren teruggeroepen werden en dat de drukkerij opnieuw moest beginnen. Van de 2.000 exemplaren zouden er momenteel nog 22 overblijven en voor het eerst zal een exemplaar openbaar geveild worden.

Volgens The Guardian kunnen verzamelaars op 16 juni in veilingshuis Christie's in New York bieden op het unieke stuk. Gezien het boek zich in prima staat bevindt, nog steeds beschikt over de originele boekbinding en de uniciteit, verwacht het veilingshuis een opbrengst van 1,8 tot 2,7 miljoen euro.

Zestien van de 22 overgebleven kopieën bevinden zich in bibliotheken, de overige zes zijn in privéhanden. Het exemplaar dat binnenkort geveild wordt, komt van Jon A. Lindseth. Meer dan 25 jaar lang verzamelde Lindseth de werken van Lewis Carroll, maar onlangs besloot hij alles te doneren aan de British Library. Aangezien die instelling al een versie van de unieke misdruk uit 1865 heeft, koos de verzamelaar en Carroll-expert om zijn exemplaar te veilen.

Afbeelding Pixabay