Eerste cannabiswinkels geopend in Californië

Eerste cannabiswinkels geopend in Californië

Sinds 1996 is het medicinaal gebruik van cannabis toegelaten in Californië, maar nu is het de grootste Amerikaanse staat waar ook recreatief gebruik legaal is. Burgers ouder dan 21 jaar mogen voortaan tot 28,5 gram op zak hebben en mogen thuis ook zes cannabisplanten bezitten. De drugs mogen wel nog steeds niet in het openbaar genuttigd worden. De nieuwe wet werd in 2016 per referendum goedgekeurd.

Tientallen winkels

Verspreid over de hele staat kregen voorlopig nog maar enkele tientallen uitbaters een licentie, die zowel door de staat als door de lokale autoriteiten moet worden goedgekeurd. Onder meer in Oakland, Berkeley, San Jose, Santa Cruz en San Diego kunnen geïnteresseerden al terecht voor legale cannabis. Los Angeles en San Francisco hebben nog geen licenties uitgevaardigd.

De legalisering van cannabis in Californië zal volgens experts de recreatieve markt in de Verenigde Staten doen toenemen tot 3,7 miljard dollar (3 miljard euro) in 2018 en tot meer dan 5 miljard dollar (4,1 miljard euro) in 2019. Het recreatief gebruik van cannabis is naast Californië ook toegelaten in zeven andere staten en het District of Columbia, dat de hoofdstad Washington omvat.