Eerste Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd

Een Russische Sojoez-draagraket heeft in de nacht van maandag op dinsdag met succes vijf satellieten tegelijk gelanceerd, zo heeft het Europees lanceerbedrijf Arianespace meegedeeld. Onder de nuttige lading waren er de Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-1B en de eerste Belgische nanosatelliet, OUFTI-1.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Nadat de lancering vanop Kourou, in Frans-Guyana, drie keer was uitgesteld vanwege de weersomstandigheden en technische problemen, vertrok de Sojoez maandag stipt om 23.02 uur Belgische tijd. Een goede 23 minuten later kwam de 2,2 ton wegende Sentinel-1B als eerste los van de extra-Fregattrap.

Drie Cubesats (nanosatellieten in de vorm van een kubus) kwamen 2 uur en 48 minuten na de start vrij van een klein dispensatorysteem. Daar was ook de OUFTI-1 bij, die door studenten uit het Luikse is ontwikkeld en gebouwd in het kader van het programma 'Fly your Satellite' van ESA, dat studenten wil warm maken voor wetenschappen.

De OUFTI-1 is een kubus van 10 centimeter, weegt 1 kilogram en produceert 1 watt energie. De eerste Belgische nanosatelliet, die is voorzien van onder meer een telecommunicatiesysteem, zal dienen als relais voor de gebruikers van D-STAR, een digitaal communicatieprotocol van radioamateurs. Daarnaast zal de satelliet zonnepanelen met een hoog rendement testen. De OUFTI-1 draait in een elliptische baan op een hoogte tussen 450 en 660 km. De operationele levensduur bedraagt normaal twee jaar.

— Didier Moreau (@DidierMoreau) 25 april 2016

Foto Twitter