Eerste bankautomaat met gezichtsherkenning

Eerste bankautomaat met gezichtsherkenning

Chinese ingenieurs hebben een bankautomaat ontwikkeld die gezichtsherkenning in plaats van de gebruikelijke pincode gebruikt om kaarthouders te identificeren. Het apparaat scant het gezicht van de gebruiker om er zeker van te zijn dat hij of zij de echte eigenaar van de bankkaart is.

Wanneer een persoon een bankkaart in het toestel steekt, dan zal een ingebouwde camera meteen beginnen met het scannen van het gezicht. Een kleine pop-up zal in de linkerbovenhoek van het hoofdscherm verschijnen en het verloop van het proces meedelen.

"Als het gescande gezicht niet overeenkomt met de foto die in ons systeem geregistreerd staat bij de gebruiker, dan zal de persoon geen geld kunnen afhalen", vertelt een woordvoerder. Op het eerste zicht lijkt het een sterk staaltje beveiliging, want op die manier wordt het onmogelijk voor dieven om geld te stelen van iemands rekening. Maar de nieuwe uitvinding leidt er ook toe dat vrienden of familie de rekening niet kunnen beheren. Dit kan een probleem zijn voor hulpbehoevende ouderen.

Toch lijkt dat de Chinese ontwikkelaars niet te deren. De bankautomaat vertegenwoordigt China's eerste stappen richting intellectuele eigendomsrechten in de bescherming van de financiële veiligheid en daar zijn de Chinese ingenieurs trots op.

Naast het herkennen van gezichten, kan het apparaat ook munten omwisselen. Zo kan het de Chinese Yuan ruilen naar 256 gangbare munten.

De nieuwe machine past in het kader van de diepere nadruk die de Chinese overheid legt op informatie en financiële zekerheid. Haar ontwikkeling werd goedgekeurd en zal binnenkort op de (Chinese) markt verschijnen.