Eerste auto's rijden door diepste tunnel ter wereld

Eerste auto's rijden door diepste tunnel ter wereld

Premier Binali Yildirim sprak tijdens de openingsceremonie van "een van de grootste dromen van Turkije". President Recep Tayyip Erdogan (foto) liet niet na op te scheppen over zijn verschillende "gekke projecten", grote infrastructuurwerken die Turkije moeten moderniseren. Zo plant hij ook "de grootste luchthaven ter wereld" in Istanboel, de eerste brug over de Dardanellen en zelfs een megakanaal dat doet denken aan het Suezkanaal.

Diepste tunnel ter wereld

De Euraziëtunnel verbindt het Europese en het Turkse deel van Istanboel over een traject van 5,4 kilometer, en loopt onder de Bosporus. Volgens de Turkse autoriteiten gaat het om de diepste en breedste tunnel ter wereld. De tunnelbuizen liggen tot honderd meter diep. Aan het megaproject werd ruim drie jaar gewerkt.

Verkeersinfarct

De Turkse autoriteiten hopen dat de tunnel een oplossing kan zijn voor het verkeersinfarct waaronder de metropool al jaren lijdt. Volgens de regering zal de tunnel de reistijd tussen de twee stadsdelen van Istanboel terugbrengen van 100 minuten tot een kwartier, en worden de zwaar belaste bruggen hierdoor ontzien.

Drie jaar geleden werd er al een spoortunnel onder de Bosporus geopend, de Marmaray-tunnel.