Eerst politie bellen, dan seks

Eerst politie bellen, dan seks

De ‘Sexual risk order' werd in 2013 ingevoerd door de toenmalige conservatieve justitieminister Damian Green. De wet bepaalt dat het gerecht beperkingen kan opleggen aan mensen die mogelijk zedendelicten kunnen plegen. De potentiële daders moeten nog geen veroordeling opgelopen hebben.

Politie

De man die getuigde bij BBC, wiens naam om juridische redenen niet bekend gemaakt mag worden, werd vrijgesproken van verkrachting maar kreeg een ‘Sexual risk order' opgelegd. Hij moet 24 uur op voorhand laten weten dat hij seks zal hebben. Bovendien moet hij de naam, adres en geboortedatum van de sekspartner vooraf doorgeven. Hij kreeg ook beperkingen opgelegd voor zijn gsm- en internetgebruik.

Volgens de man uit de stad York is dat niet haalbaar. «Stel je voor», zegt hij aan BBC. «Je stelt een vrouw voor haar uit eten te nemen maar eerst... klop klop... de politie staat voor je deur en laat haar weten dat je potentieel gevaarlijk bent.»

Minority Report

De wet weekt bij onze westerburen heel gevarieerde reacties los. Voor sommigen is het pure slapstick, voor anderen is het een enorme juridische ontsporing. Het libertarische magazine Sp!ked verwees naar de film ‘Minority Report', waar daders uitgeschakeld worden voor een misdaad die ze nog moeten plegen.

Foto: Wikimedia / Staff Sgt. Ashley Moreno