Een zus hebben maakt je gelukkiger

Een zus hebben maakt je gelukkiger

Heeft je zus voor de zoveelste keer je favoriete broek 'geleend', dan mag je haar gerust achter het behang plakken, maar wees ook dankbaar dat ze er is. Een zus laat je namelijk beter communiceren over je gevoelens. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van De Montorft en die van Ulster, respectievelijk uit Leicester en het noorden van Ierland. Dankzij die emotionele openheid zouden de familieleden van een zus over een betere geestelijke gezondheid beschikken.

De onderzoekers brachten voor hun onderzoek 571 mensen tussen 17 en 25 jaar oud bij elkaar. De deelnemers moesten een psychologische vragenlijst invullen waarin gepeild werd naar hun geestelijke gezondheid en positieve blik op het leven. Uit de antwoorden kwam een duidelijk verband naar voren tussen een zus in de familie en een groter gevoel van geluk.

"Meisje breken door stilzwijgen"

"Zussen bevorderen een open communicatie en cohesie in de familie", aldus Tony Cassidy, een van de onderzoekers. "Broers hebben het tegenovergestelde effect. Het zou kunnen dat jongens de natuurlijke neiging hebben om te praten over bepaalde zaken. Onder elkaar leidt dat tot een onuitgesproken regel om zoiets niet te bespreken. Meisjes breken daar vaak door."

Het effect van een zus in de familie weegt zwaarder door in gezinnen waarvan de ouders gescheiden zijn. "Daarom kan onze bevinding handig zijn bij de ondersteuning van mensen tijdens stressvolle periodes. We weten nu dat we voorzichtig moeten omgaan met families met veel jongens."