«In een zetel hangen en wiet roken, dat lukte wel»

«In een zetel hangen en wiet roken, dat lukte wel»

Zeg eens, hoe zwaar was jullie cannabiskater na de opnames?

Jesse Eisenberg: «Dat viel goed mee: tijdens de opnamen rookten we een soort groene thee. (lacht) Op een filmset staan massa's mensen, dan kan je maar beter geen echte joint opsteken.»

Voor je rol als ecoterrorist in ‘Night Moves' ging je een hele tijd op een bioboerderij wonen. Heb je voor deze film ook voorbereidingen getroffen om een geloofwaardige stoner neer te zetten?

Eisenberg: «Nee. In een zetel hangen en wiet roken, dat lukte zo ook wel. (lacht) De gevechten, daar moest ik wel stevig voor trainen. Kristen en ik zijn twee weken lang op boot camp gegaan. Alle gevechtstechnieken die onze personages in de film gebruiken, moesten we helemaal onder de knie krijgen. Zo konden we er ook zelf mee aan de slag gaan, als er op de set nog iets aan de scène zou veranderen. Nu zijn we experts in het vechten met lepels en stofblikken.» (lacht)

Kristen Stewart: «Ook koprollen kunnen we nu als de besten: over sofa's, zetels, krukjes, banken en andere meubels.»

In het grootste deel van de VS is cannabis illegaal. Houden zo, of zouden jullie het graag anders zien?

Eisenberg: «Onze wietrokende personages in de film zijn lief en vreedzaam. De overheidsinstelling die hen opjaagt daarentegen, is extreem agressief en wordt geleid door een ongelooflijke blaaskaak. Ik denk dus dat de film wel iets zegt over dat thema.» (lacht)

Stewart: «Maar dat zegt niets over onze mening. Wij wilden absoluut geen politiek statement maken door in deze film mee te spelen.»

Jullie werkten al eens samen in 2008: toen stonden jullie samen op de set van ‘Adventureland'. Intussen is Kristen een superster geworden dankzij ‘Twilight' en heeft Jesse zijn eerste Oscarnominatie binnengehaald voor ‘The Social Network'. Zijn jullie erg veranderd sinds toen?

Eisenberg: «Ten tijde van ‘Adventureland' waren we allebei veel nerveuzer. We stonden toen nog aan het begin van onze filmcarrière.»

Stewart: «Ik was zeventien, en ik bevond me op het hoogtepunt van mijn onzekerheid. Jesse was ook heel zenuwachtig. Ik herinner me dat ik hem ooit een koekje heb gegeven: hij was te nerveus geweest om zijn lunch binnen te krijgen, en zat later op de dag te beven in zijn stoel. We moesten nog de hele nacht door filmen. Toen heb ik hem zonder woorden dat koekje toegestopt. Ik begreep perfect hoe hij zich voelde, ik was evenzeer op mijn ongemak.»

Eisenberg:(met gespeelde ernst) «Ik heb dat koekje nog altijd.»

Kristen, je personage Phoebe is een mooie mix van breekbaarheid en kracht. Ze is knap en lief, maar redt ook geregeld het leven van haar vriendje Mike.

Stewart: «Ja, dat vind ik zo leuk aan haar. Kijk, het cliché wil dat feministen – en daar reken ik mezelf ook bij – luide en vervelende vrouwen zijn. Terwijl meisjes nog altijd meisjes willen kunnen zijn. Daarom aarzelen veel vrouwen nog om op de feministische trein te springen. Een personage als Phoebe kan daar mee verandering in brengen. Ze is heel vrouwelijk, en zichtbaar verliefd op haar vriend. Bereid om compromissen te sluiten ook, en bepaalde dingen op te geven voor hem. Daarmee stelt ze zich niet zwak op. Het is net heel cool om een evenwichtige relatie te hebben waarin twee mensen volledig op mekaar kunnen rekenen.»

Onlangs maakten jullie samen een sketch voor de komische website Funny or Die, waarin jullie de draak staken met de lastige vragen die vrouwen voorgeschoteld krijgen tijdens interviews. Het zat jullie duidelijk hoog?

Eisenberg: «Als ik interviews geef, krijg ik meestal behoorlijk eenvoudige, lichtvoetige vragen. Maar ik merk dat journalisten bij Kristen vaak veel meer op privékwesties focussen – dingen die ze aan een man niet zouden vragen.»

Stewart: «Vaak vragen ze naar alles behalve de film waarin ik meespeel. ‘Wat is je grootste angst?', of ‘Wat maakt je het gelukkigst?'. Heel algemene, ongelooflijk persoonlijke vragen, die de journalist zelf ook onmogelijk zou kunnen beantwoorden zonder in clichés te vervallen. Vaak denk ik dan bij mezelf: ‘Waarom doe je me dit aan, man?' En als ik weiger te antwoorden, dan kom ik meteen over als een bitch... Met dat soort vragen kun je alleen maar verliezen.»

Eisenberg: «Daarom vond ik het een leuk idee om de rollen eens om te draaien. Het filmpje hebben we heel bewust online geplaatst net voordat we aan de persdagen voor ‘American Ultra' begonnen.»

Stewart: «En daar ben ik je heel dankbaar voor, want ik sindsdien heeft niemand me ook maar één ongepaste vraag gesteld! (lacht) Terwijl ik normaal de volle lading krijg».

Lieven Trio