Een vrouw op vijf wordt gepest om maandstonden

Maandstonden zijn sowieso geen leuke bedoening en dat is al helemaal het geval wanneer je erom wordt gepest. Veel volwassen vrouwen weten intussen dat het doodnormaal is om je regels te hebben, maar bij jongeren zit dat helaas anders. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst een op de vijf vrouwen tussen 14 en 21 soms gepest wordt omwille van haar maandstonden.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Plan International UK en kadert in het thema van menstruatiearmoede in Groot-Brittannië. Uit de studie blijkt dat maandstonden nog steeds taboe zijn voor heel wat jongeren en dat er een taboe rust op het onderwerp.

Taboe

Niet alleen wordt een op de vijf vrouwen tussen 14 en 21 gepest omwille van haar menstruatie, maar bovendien durft 49% daar niets over te zeggen aan iemand anders. Ze worden vooral gepest op school en 66% van de ondervraagden geeft ook aan ooit al niet naar school te zijn geweest omwille van hun maandstonden. Niet alleen op school, maar ook later worden vrouwen geconfronteerd met het taboe. Tampons worden in mouwen verstopt en het blijft moeilijk om zelfs met andere vrouwen te praten over de menstruatie, hoewel regels een grote invloed hebben op het dagelijks leven van de vrouw.

Menstrauatiearmoede

De Britse regering gaat nu samenwerken met Plan International en Procter & Gamble om de menstruatiearmoede aan te pakken. Volgens Tanya Barron van Plan International worden vrouwen nog te vaak geconfronteerd met het taboe. "Dat heeft niet alleen een negatieve impact op het zelfvertrouwen van meisjes, maar ook de invloed ervan op hun opvoeding mag niet onderschat worden. Meisjes vertellen ons dat ze soms afwezig zijn op school door hun maandstonden en dat ze daardoor moeite hebben om hun studies bij te houden. Dit kan en mag zo niet verdergaan." In Groot-Brittannië zullen er nu gratis menstruatieproducten worden voorzien in scholen en ziekenhuizen om het probleem deels op te lossen. Meer sensibilisering is echter noodzakelijk om het taboe rond maandstonden volledig de wereld uit te helpen.