Een vijfde van erkende vluchtelingen in Vlaanderen is verhuisd vanuit Wallonië

Een vijfde van erkende vluchtelingen in Vlaanderen is verhuisd vanuit Wallonië

Van de groep erkende vluchtelingen in Vlaanderen is er 20 procent verhuisd vanuit Wallonië. Dat leidt Vlaams Belang-parlementslid Ortwin Depoortere af uit het antwoord van minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag. Depoortere wil dat de verhuisbeweging een halt moet worden toegeroepen. Dat kan volgens hem door "een ontradingscampagne te voeren in de Vlaamse steden". Uit de cijfers van Homans blijkt dat veel vluchtelingen zodra ze erkend worden, verhuizen van Wallonië naar Vlaanderen. Van de groep van 11.299 erkende vluchtelingen die Vlaanderen midden 2016 telde, waren er 2.305 of 20,4 procent verhuisd vanuit Wallonië. Daarnaast zijn er ook 365 verhuisd vanuit Brussel (3,2 procent).

Dat erkende vluchtelingen ervoor kiezen om vooral in de centrumsteden te gaan wonen, was al bekend. Dat geldt ook voor de erkende vluchtelingen die van Wallonië naar Vlaanderen verhuizen. De 2.305 verhuizers vanuit Wallonië kozen vooral voor Antwerpen (945), Oostende (167), Leuven (158), Gent (149), Kortrijk (50), Mechelen (48) en Aalst (40).

Volgens vraagsteller Ortwin Depoortere legt die verhuisoperatie een bijkomende 'last' op de Vlaamse centrumsteden. Hij pleit ervoor de "verhuisbeweging een halt toe te roepen". "Dit kan het beste door een ontradingsbeleid te voeren in de Vlaamse steden door een immigratiestop in te voeren", stelt de Vlaams Belang-politicus.

bron: Belga