Een vijfde van alle sterfgevallen is te wijten aan ongezonde voeding

Wereldwijd is ongezonde voeding verantwoordelijk voor één vijfde van de sterfgevallen. Na roken is het de belangrijkste doodsoorzaak. 
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Dat blijkt uit het Global Burden of Disease-onderzoek, een langetermijnstudie waarvoor data over gezondheid verzameld wordt in alle landen ter wereld. Hoewel roken de voornaamste doodsoorzaak is, is een slecht eetpatroon verantwoordelijk voor één overlijden op vijf.

Daarmee doelen de onderzoekers op een dieet dat arm is aan volkoren granen, groente en fruit. Bovendien houden andere risicofactoren, zoals suikerziekte of een hoge bloeddruk, ook verband met het eetpatroon.

Levensverwachting stijgt

Het goede nieuws is dat mensen steeds ouder worden.  In 2016 was de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen 75,3 jaar. Voor mannen was dat 69,8 jaar oud, al zijn er grote verschillen naargelang de regio.

In Japan worden mensen het oudst, met een gemiddelde van 84 jaar. Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar de inwoners gemiddeld al op hun vijftigste sterven.