"Een simpel en vriendelijk mens, een groot muzikant"

"Een simpel en vriendelijk mens, een groot muzikant"

"Ik zal altijd aan Toots terugdenken met een goed gevoel", zei Will Tura bij zijn aankomst op de begrafenis van Jean "Toots" Thielemans zaterdag even voor 11 uur in Terhulpen. Will Tura zei dat hij al sinds de jaren '60 met Toots had samengewerkt. "Ik herinner me speciaal een 11 juli-optreden op de Grote Markt in Brussel. Een echt feest. Toots was bijzonder goed als hij live optrad."

Tura herinnert zich Toots als "een simpel en vriendelijk mens." Hij looft de man ook omdat hij met zijn bescheiden muziekinstrument de hele wereld kon veroveren. "Hij zette ons land zo op de wereldkaart."

Dat laatste had ook premier Charles Michel voor ogen toen hij zei, bij het binnengaan van de Sint-Niklaaskerk in Terhulpen, dat "we Toots merci moeten zeggen voor alles wat hij gedaan heeft, voor zijn muziek, maar ook voor de bekendheid van ons land."

Die bekendheid werd ook geïllustreerd door de aankomst van Denise Bauer, de ambassadrice van de Verenigde Staten in ons land. Toots was immers ook Amerikaans staatsburger en woonde tijdens verschillende periodes in zijn leven in New York.

Andere hoge gast die de begrafenisplechtigheid zelf is komen bijwonen, is prins Laurent. Thielemans werd ook in de adelstand verheven. Hij kreeg de titel van baron uit erkentelijkheid voor wat hij voor de uitstraling van België in de wereld heeft betekend.

Om stipt elf uur begon de uitvaartplechtigheid met.... hoe kan het ook anders: een opname van "Bluesette" door Toots, zijn grootste hit.

bron: Belga