Een paar klikken volstaan om je belastingen in te vullen

Een paar klikken volstaan om je belastingen in te vullen

Minder dan vijf minuten, meer zou je niet nodig hebben om je belastingen in te vullen, op voorwaarde dat je vorig jaar ook al Tax-on-web gebruikte. Zoals steeds worden de vooraf ingevulde gegevens voor het aanslagjaar op één pagina weergegeven. Nieuw is dat deze pagina voortaan ook de codes uit de aangifte van vorig jaar bevat.

Zo volstaan «enkele klikken» voor 70% van de gebruikers, aldus federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Zo'n 30% heeft voldoende aan de vooraf ingevulde gegevens en vier op de tien heeft ook de codes van de vorige aangifte nodig.

Nog steeds 885 codes

Ook nieuw is een wizard voor de woonfiscaliteit, de aangifte van hypothecaire leningen en de levensverzekeringen. Vanaf eind mei is dit hulpmiddel er ook voor de herfinancieringen.

De aangifte via het wereldwijde web zal dus gemakkelijker worden, maar dat neemt niet weg dat de fiscaliteit een ingewikkeld kluwen blijft. Zoals al bekendraakte, telt de aangifte van de personenbelasting dit jaar nog eens 75 codes extra, of 885 in totaal. Er is sprake van 88 bijkomende codes en 13 die verdwenen.

Wie de aangifte op papier invult, moet dat ten laatste op 29 juni afleveren. Voor Tax-on-web is er tijd tot en met 13 juli, de aangifte via een boekhouder kan tot en met 26 oktober. Vorig jaar klokte Tax-on-Web af op 3,68 miljoen aangiftes, een zoveelste record.