Eén op zeven baby's ziet geen pediater of huisarts

Eén op zeven baby's ziet geen pediater of huisarts

De ongelijkheden op vlak van medische zorg beginnen al bij de zwangerschap. Bij vrouwen met RVV is er sprake van potentieel gevaarlijke medicatie bij 8,8% van de zwangerschappen, tegenover 6,6% bij vrouwen zonder RVV. Met verhoogde risico's voor de foetus tot gevolg, aldus de mutualiteit.

Spoeddienst

De gezondheidsongelijkheid zet zich dus ook na de geboorte voort, maar waarom hebben zo weinig baby's uit kwetsbare gezinnen een pediater of referentiearts? Eén van de verklaringen is dat de ouders sneller naar de spoeddienst van het ziekenhuis trekken: vier op de tien baby's met RVV belanden op de spoeddienst, tegenover drie op de tien zonder RVV.

Specifieke maatregelen

In gezinnen met RVV gaat slechts 44% van de kinderen elk jaar naar de tandarts, terwijl tandzorg volledig wordt terugbetaald tot 18 jaar, uitgezonderd orthodontie. Deze kansarme kinderen belanden ook vaker en langer in het ziekenhuis. "Elk kind moet van bij de start dezelfde kansen krijgen." Daarom vragen de Onafhankelijke Ziekenfondsen meer specifieke maatregelen rond preventie en gezondheidsvaardigheden voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Meest gelezen
 1. charles-deluvio-bX36zLlMVWU-unsplash

  OEPS. Dit standje probeer je beter niet als je een gebroken piemel wil vermijden

 2. marinierthumb

  Gewapende overvallers stormen winkel binnen, maar hebben pech dat één van de klanten een ex-militair is (video)

 3. geertthumb

  Coronacijfers doen het opnieuw slecht: hoe is dat kunnen gebeuren?

 4. nicokusthumb

  ‘Temptation’-Nico twijfelt niet meer: «Mocht ze me kussen, dan zeg ik geen nee»

 5. lanathumb

  Voormalige lerares geeft borstvoeding aan haar vriend: «Het is opwindend en ontspannend»