Eén op vijf Belgen heeft besmette pc

Eén op vijf Belgen heeft besmette pc

Op de Europese ranglijst is België net geslaagd als het op computervirussen aankomt. Met 20% doen de Belgische internetgebruikers het nipt beter dan het Europees gemiddelde, dat op 21% ligt. De 20% is een sterke daling in vergelijking met 2010, toen nog 32% van de Belgische surfers met een virus te maken kreeg.

De Belgen hadden wel meer algemene veiligheidsproblemen (29%) dan het Europees gemiddelde, dat op 25% staat. Deze veiligheidsproblemen bevatten onder andere virussen, misbruik van persoonlijke informatie, financieel verlies en kinderen die op ongepaste websites gaan.

Voorzorgen

Om veiligheidsredenen gebruikte een vijfde van de Belgische internetgebruikers het internet in 2015 niet om dingen online te kopen. Ook deed 15% niet aan online bankieren, en 8% weigerde zijn draadloos apparaat aan te sluiten op wifi buiten het thuisnetwerk.

Slovaken het best beschermd

Het land met de meeste opgelopen computervirussen in 2015 was Kroatië. Van de Kroatische internetgebruikers kwam 41% een virus tegen op het web. Kroatië is ook het enige Europese land dat een toename van het aantal besmette internetgebruikers kent. De voorbije vijf jaar steeg het aantal meldingen daar met 8%. Het land met het laagste aantal virussen was dan weer Slovakije, waar maar 9% van de surfers op een kwaadaardig bestand stootte. Kroatië had ook het grootste aantal algemene veiligheidsproblemen (42%), tegenover 10% in Tsjechië.

Foto Pixabay