Een op de zes voertuigen vorig jaar te laat naar de keuring

Een op de zes voertuigen vorig jaar te laat naar de keuring

In 2015 werden in België 820.751 voertuigen laattijdig voorgereden voor de verplichte periodieke keuring. Dat is 16,7 procent van het totaal, of zowat een op de zes. Dat blijkt uit cijfers van Goca, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Van de te laat voorgereden voertuigen was 61,39 procent minder dan 1 maand te laat en 8,04 procent meer dan 6 maanden te laat. In het Vlaams Gewest is dit aandeel 14,81 procent en in het Waals Gewest 18,49 procent. Het fenomeen is meer uitgesproken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar een vierde van de voertuigen (25,94 procent) te laat wordt gekeurd.

Goca spreekt van een "onrustwekkend fenomeen", dat "een reëel risico inhoudt voor de verkeersveiligheid". Bij gerichte politieacties wordt volgens Goca immers vastgesteld dat een belangrijk deel van deze voertuigen zware technische gebreken vertoont.

Wanneer een voertuig na de geldigheidsperiode voorgereden wordt, wordt een bijkomende toeslag aangerekend, die tot 27,80 euro kan oplopen. Naast het risico op een zware politieboete en het automatisch verlies van het recht op de bonus bij de autokeuring, bestaat vooral ook een risico om niet langer gedekt te zijn door de autoverzekering. Indien bij een verkeersongeval een oorzakelijk verband wordt vastgesteld met de technische staat van het voertuig, kan de verzekeraar immers zijn verhaalrecht inroepen, en weigeren de kosten te betalen.

bron: Belga