Eén op de vijf Belgische vrouwen is ooit verkracht geweest

Eén op de vijf Belgische vrouwen is ooit verkracht geweest

De helft van alle Vlamingen is ooit slachtoffer geweest van seksueel geweld, dat blijkt uit een rondvraag van Amnesty International Vlaanderen. Eén op de vijf vrouwen zegt ook ooit verkracht te zijn geweest.

Bij een rondvraag afgenomen door Amnesty International Vlaanderen bij 2.302 Vlamingen tussen de 15 en 75 jaar blijkt dat de helft van de ondervraagden te maken heeft gekregen met seksueel geweld. In dat geval spreekt men van openbaar betasting en ongewenste foto's. Ongeveer 20% van de vrouwen zegt zelfs al eens verkracht te zijn geweest. Bij de mannen gaat het om zo'n 14%.

Samenwerken naar een oplossing

"Het probleem blijft, ondanks de inspanningen die er de voorbije jaren zijn gebeurd, te groot. In brede lagen en leeftijden van de bevolking is dit een mensenrechtenschending die aangepakt moet worden", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, in De Morgen. Daarnaast roept hij de Belgische, Vlaamse en Waalse autoriteiten op om samen te werken om de problematiek op te lossen. "Want de overheid heeft de taak om haar burgers tegen dit soort schendingen te beschermen", voegt De Graeve eraan toe.